Over de leesscan voor bibliotheken
De leesscan wil bibliotheekprofessionals op weg helpen naar een duurzaam lees(bevorderings)beleid. Met de leesscan kan je gericht de werking rond leesbevordering van jouw bibliotheek analyseren. Vervolgens krijg je inspiratie voor (online) professionaliseringstrajecten op maat van je resultaat.
Naar krachtige leesbevordering
De leesscan is niet bedoeld als een test of score-instrument, maar wil bibliotheken bewust doen nadenken over de manier waarop ze aan leesbevordering doen in hun bibliotheek. Bibliotheken die willen inzetten op krachtige leesbevordering hebben best aandacht voor volgende vijf pijlers:
- een duurzaam lees(bevorderings)beleid
- een uitnodigende leesomgeving
- een divers leesaanbod
- leesbevorderende activiteiten
- samenwerking met een breed leesnetwerk
Via de leesscan wordt ook het urgentiebesef van bibliotheekteams aangewakkerd om werk te maken van deze verschillende pijlers van krachtige leesbevordering.
Je kan de leesscan invullen voor verschillende fases van de doorgaande leeslijn:
- Baby's, peuters en kleuters (0-6 jaar)
- Kinderen (6-12 jaar)
- Jongeren (12-18 jaar)
- Volwassenen (18+)
- Ouderen (70+)
Gebaseerd op een gevalideerd instrument
De leesscan werd ontwikkeld naar analogie van de leesscan voor scholen, een gevalideerd instrument. Iedereen Leest testte de leesscan voor bibliotheken met een groep van bibliotheekprofessionals. In het voorjaar van 2025 plant Iedereen Leest een nieuwe testgroep in om nog beter zicht te krijgen op het gebruik van de leesscan voor bibliotheken.
Met de leesscan voor bibliotheken worden data verzameld over de leesbevorderende werking van openbare bibliotheken. De tool is uniek in Vlaanderen en wil op termijn relevante gegevens over de sector verzamelen.
Een vraag over de leesscan voor bibliotheken?
Heb je na het doornemen van de informatie op deze website of tijdens het invullen van de leesscan nog vragen? Stuur ons een bericht via het contactformulier.